Webbhotell och bitcoin

file 20171113 27585 1gdvg8x 300x225 - Webbhotell och bitcoin

Webbhotell och bitcoin är idag sammankopplade på flera olika sätt. Bitcoin är en digital ”kryptovaluta” som skapades år 2009. Målet var att kunna göra det möjligt för människor att betala varandra över internet utan att ha någon inblandning från exempelvis en bank. I vanliga fall brukar valutor utfärdas av en centralbank vilket gör det möjligt att skydda den från politisk påverkan. Bitcoin är en krypterad valuta med en distribuerad databas spridd över olika noder på internet. Valutans värde baseras på efterfrågan och utbud, och det går enkelt att hålla reda på bitcoin kurs på nätet.

Betala webbhotell med bitcoin

Det finns idag svenska webbhotell som accepterar bitcoin i betalning för domäner och hosting. Eftersom kursen och värdet hos bitcoin hela tiden går upp och ner är det dock svårt att sätta ett tydligt pris i bitcoin på webbhotelltjänsterna. Priset bestäms i stället efter hur index ser ut under beställningsperioden.

Bitcoin-nätverket

bitcoin 660 062619052016 102919051118 300x205 - Webbhotell och bitcoin

Bitcoin-nätverket finns i likhet med webbhotell på internet. Det är ett betalningsnätverk som använder sig av ett kryptografiskt protokoll. Användarna tar här emot och skickar bitcoins, och transaktionerna lagras i en publikt tillgänglig databas som även kallas ”the blockchain”. Bitcoin från varje ägare lagras i en digital ”plånbok” som är en enkel fil, tillsammans med ett antal bitcoinadresser. Denna fil kan sparas hos användarens dator eller hos en tredje part som erbjuder detta, i likhet med webbhotell alltså som erbjuder fillagring för de som vill publicera sina hemsidor. Bitcoin kan på detta sätt skickas via Internet till den som har en bitcoinadress. Att det inte finns någon central administration och att Bitcoin har en P2P-topologi gör att myndigheter inte har någon möjlighet att manipulera valutans värde eller skapa inflation.