Domännamn och webbtjänster

servers 300x117 - Domännamn och webbtjänster

Det finns många olika webbhotell för den som vill skapa närvaro på nätet, alla med sin paketering och sina villkor. Det är inte alltid lätt att välja vad som passar eller att ens förstå hur det fungerar. Men egentligen är det inte så komplicerat, bara du vet vad du behöver kan du också välja det paket som passar för dina ändamål. Om du tror att du behöver mer kapacitet i framtiden ska det också tas med i beräkningen.

Domännamn

Ett domännamn kan bestå av ett företagsnamn eller ett varumärke. Det kan också vara en uppmaning eller tips av något slag. Det består alltid av två olika delar.

* domän – exempelvis: kontaktamittforetag

* toppdomän – exempelvis:nu

Domännamnet bestämmer du själv, det går att använda å, ä och ö om du vill, men det kan skapa problem i vissa fall. Finns redan det domännamn du tänkt dig måste du kanske hitta på något annat.

Toppdomänen kan du inte skapa själv, den väljs i en lista. Att bara ha en domän räcker oftast inte. Det behövs en webbsida med intressant innehåll och en e-postadress där dina besökare kan få kontakt.

Webbsida

En webbsida behövs förstås. Hur mycket information eller vilka funktioner den ska ha, liksom hur mycket trafik du förväntar dig påverkar vilket webbsidepaket som passar bäst.

Skapa hemsida själv

Om du är intresserad av det och har rätt kunskaper kan du oftast skapa hemsidan själv. Exakt hur det går till skiljer sig mellan olika webbhotell och det finns kanske lite olika alternativ för hur många och vilka funktioner din webbsida får innehålla.

E-posttjänster

Web Hosting Company in Dehradun 1 300x178 - Domännamn och webbtjänster

E-post är förstås också nödvändigt. Även här handlar det om hur mycket trafik du räknar med. Ska det skickas nyhetsbrev, stora filer och finnas mängder med varianter på e-postadresser behövs större kapacitet än annars. De e-postadresser du får följer en bestämd mall:

Det som kommer före snabel-a väljer du själv, det som kommer efter består av den domän och toppdomän du valt. Till exempel: dittnamn@dindomän.toppdomän

Övrigt

Webbhotell erbjuder ofta allt det här i ett komplett paket; stort, litet eller mittemellan och i lite olika prisklasser. Jämför gärna och tänk igenom vad du behöver innan du bestämmer dig.